Het leven zoals het is

Drinkwaterleidingen in Vlaams Brabant

Het leven zoals het is bij Visser & Smit Hanab - afdeling distributie: het aansluiten van drinkwaterleidingen

 

Rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan 

Hoewel het doorgaans niet de meest spectaculaire werken zijn, vormt het plaatsen en aansluiten van drinkwaterleidingen een belangrijk aandeel in het gediversifieerde takenpakket van Visser & Smit Hanab. Wij namen een kijkje bij ons distributie-team in Vlaams-Brabant waar momenteel werken in opdracht van de Watergroep aan de gang zijn. Ook zij hebben het niet makkelijk in deze coronatijden. We hebben een gesprek met (vlnr foto hierboven) Jan Bekaert, Wouter Roels en Mehmet Ulusoy.

Wisselwerking 

“Rennen en vliegen van links naar rechts en terug”, beschrijft werfleider Jan Bekaert met een knipoog het verloop van het project in Vlaams-Brabant. “Momenteel werken we in de buurt van Leuven, Oud-Heverlee, Kessel-Lo, Bekkevoort en Aarschot zones 6 en 7 van het contract met de Watergroep af. Zoals steeds gaat het om de aanleg van drinkwaterleidingen en de bijbehorende huis-aan-huisaansluitingen. We werken hier met vijf ‘leiding’-ploegen en drie teams die de aansluitingen in goede banen leiden. Ons werk bestaat uit het aanleggen van een nieuwe waterleiding met inbegrip van de grondwerken en vormt een wisselwerking met gelijktijdige werken van Fluvius. In dezelfde sleuf komen immers ook kabels en gasleidingen. Soms leggen zij hun distributieleidingen in onze sleuf, soms gebeurt het omgekeerde en werken wij in sleuven die zij getrokken hebben. De leidingen die wij hier leggen, lopen uiteen van diameter 32 mm in PE tot gietijzeren buizen van diameter 300 mm.” 

Plannen en herplannen 

De planning loopt niet altijd van een leien dakje. “We zijn afhankelijk van Fluvius. Zij beslissen waar en wanneer er wordt gegraven en wij moeten volgen met onze ploegen. Dat betekent dat er heel vaak moet geschoven worden. In normale tijden klaren we die klus met de glimlach, maar dat is sinds de uitbraak van de coronapandemie niet meer het geval. Poseurs vallen regelmatig uit, soms omdat ze zelf ziek zijn geworden, soms omdat iemand anders besmet is geraakt en zij verplicht in quarantaine moeten. Flexibiliteit is hier aan de orde van de dag. Ploegen herlokaliseren gebeurt constant, elke avond moeten we goed nadenken over welke ploeg de volgende dag naar welke plaats moet gaan. Aangezien er vaak mensen uitvallen, moeten we de taken binnen de teams zelf herverdelen en er dan op letten dat de mensen die taak wel degelijk kennen. Een huisaansluiting gebeurt met twee mensen. Valt er eentje weg, dan houdt het op en moeten we elders op zoek naar een tweede man.” 

De werkvoorbereider 

“Ver vooruitplannen is in die omstandigheden iets wat zelden kan”, voegt werkvoorbereider Mehmet Ulusoy daar aan toe. “Ik hou me bezig met de analyse van het aanbestedingsdossier en maak vandaaruit een planning op om de werfleider te ondersteunen. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat alles tijdig besteld is bij onze leveranciers en doe de nodige afroepen zodat alles netjes op tijd op de werf is. Ook voor mij is het vaak in bochten wringen om dat allemaal rond te krijgen. Maar ik klaag niet hoor, dat is nu eenmaal de taak van een werkvoorbereider, we moeten op alles voorzien zijn.”   

  

Tussenkomen bij de bewoners 

Het spreekt voor zich dat de strenge coronamaatregelen ook voor onze mensen gelden. “Mondmasker, handen en materiaal ontsmetten, … het gebeurt constant dat we onze speciaal daartoe samengestelde toolboxen moeten gebruiken”, vertelt projectleider Wouter Roels. “We beleven hier moeilijke tijden. Of er weinig dan wel veel arbeiders ontbreken, maakt de opdrachtgever niet uit. Hun planning verandert niet, er worden geen werken geannuleerd, dus moeten wij alles in het werk stellen om ons deel correct en volgens afspraak uit te voeren. We hebben ook geen specifieke hygiëneregels opgelegd gekregen van de Watergroep. Wij leggen onze mensen zelf eisen op inzake materiaal ontsmetten – dat gebeurt twee maal per dag grondig - , mondmaskers dragen – ook buiten in de sleuf gebeurt dat –  en afstand houden. En daar loopt het wel eens fout bij de huisaansluitingen omdat de bewoners zelf de afstandsregels aan hun laars lappen. Soms bellen onze mensen en moeten we tussenkomen omdat de eigenaar in kwestie niet echt meewerkt. Dan grijpen we echt wel strikt in want het gaat om de gezondheid van onze eigen mensen en die staat voorop!”